20 jaar voorbereiding

We gaan een stuk terug in de tijd. In 1992 begon ik met mijn MBO opleiding tot automonteur. Daar horen jullie mij weinig over, dat komt vooral omdat ik eigenlijk alleen met hobby en wat werk voor Klassiek en Techniek er mee bezig ben. In mijn dagelijkse vak ben ik compleet anders bezig in de micro en nanotechnologie, het kan verkeren.

Tijdens mijn opleiding had ik verschillende klasgenoten, waarvan er 1 tegenwoordig onderdelen levert aan mijn Saab specialist, en een ander het onderhoud aan onze moderne Citroen…eh DS doet.

Terug naar die tijd op school, ik had destijds ook een klasgenoot. Zijn vader zat nogal in de Citroens. Hij had verschillende DS-en en CX-en en ja ook wat 2CV’s. Mijn broer studeerde destijds in Delft. Samen met een vriend van hem (en mij) besloten ze dat ze een 2CV nodig hadden als student. Aangezien ik in de auto’s zat, of ik iets wist. Nou, ja dus. Er stond nog een 2CV met een paar weken APK voor erg weinig geld. Dus de 2CV werd aangeschaft en ging richting Delft, volgens mij rechtstreeks naar de onderdelenhandel.

Als jonge vent wilde je natuurlijk niets te maken hebben met 2CV’s. Klasgenoten reden GSi’s, GTI’s, praten over Opels, Volkswagens, ja ook Porsches, maar dat was voor ons allemaal te ver gegrepen. Zelf leerde ik vooral veel over auto’s, nog niet eens precies wat ik leuk vond, want geen rijbewijs en weinig geld gaven geen ruimte voor een auto. Na 3 jaar MBO volgde de HBO.

Ondertussen had ik mijn rijbewijs gehaald, en wat rijervaring opgedaan in de Volvo 340 van mijn ouders die ik een paar maanden als eigen auto mocht gebruiken. Mijn broer was ondertussen verstandig geworden en zijn tweede auto was een Citroen Visa 2 Cylinder. Dat was tenminste een beetje auto….

Na mijn MBO volgde een half jaar HBO en het bleek allemaal een beetje te hoog gegrepen voor mij, misschien paste de opleiding mij ook niet helemaal. Hoe dan ook, een overbruggingsperiode kwam waarbij ik een paar maanden fulltime aan het werk was. Heerlijk om wat geld binnen te krijgen. Dus geld voor een mooie reis! Op de dag dat ik met een goede vriend (Marcel) naar de VS vertrok meldde mijn broer dat hij een 2CV had gekocht. Ik moest een keer diep zuchten, wat moet je toch met zo’n ding?

Bij terugkomst een maand later had mijn broer de Visa nog steeds niet verkocht, dus mocht ik hem tijdelijk gaan rijden om hem proberen te verkopen. Maar ja, een eigen auto is dan best wel leuk, zeker als je nog stage gaat lopen voor het MBO. Dus mijn eerste eigen auto werd een Citroen Visa.

We gaan naar 1997. Een vakantie naar Zuid-Frankrijk met de 2CV van mijn broer en Wilmar, en mijn Visa. Samen met nu nog steeds zeer goede vrienden Richard, Wilmar en Marcel. Eigenlijk een waar avontuur, waarbij ik het idee had dat de Visa de meer volwassen auto was. Tja op gebied van comfort klopte dat, maar op gebied van lol? Na de vakantie ging mijn Visa kapot, eigenlijk tijdens de vakantie al en een bezoekje aan de wereldmeeting voor 2CV’s leek in rook op te gaan. Mijn vader was zo aardig mij alsnog erheen te brengen. Die vakantie, samen met een paar dagen wereldmeeting plantte het zaadje voor de 2CV liefde.

Eind 1997 bleek mijn Visa zo rot te zijn, APK was niet meer haalbaar, dus de Visa ging naar de sloop en ik had geen auto meer. Richard ging op stage naar Zuid-Limburg en de Visa deed nog dienst als verhuiswagen. Maar ja een half jaar later wilde hij terug naar Enschede. Ik had geen auto meer, maar had ondertussen weer een fulltime baan gevonden. Dus ik was weer op zoek naar een auto. Ik zag ergens een advertentie voor een 2CV en dat leek mij wel wat. Een afspraak was gemaakt en met een gehuurde bus om Richard op te halen, maar nog even een omweg langs Apeldoorn om daar een 2CV te bekijken.

2 februari 1998 ging ik samen met mijn vader opnieuw naar Apeldoorn en haalde ik mijn eerste Citroen 2CV6 op. De eerste rit terug naar huis kan ik mij nog steeds herinneren. Wat klappert daar? Wat rammelt daar, is dat wel goed?

 

Fast forward….. 2 februari 2018… 20 jaar later. Drie keer raden welke auto nog steeds in mijn bezit is. Diezelfde 2CV als ik in 1998 kocht. Goed, hij is flink verandert, want 2CV’s roesten, motoren en versnellingsbakken gaan wel eens kapot en een brand in 2002 heeft ook niet echt geholpen de 2CV origineel te houden. Wat blijft is dezelfde auto, dezelfde avonturen, dezelfde passie en dezelfde glimlach elke keer als ik weer achter het stuur kruip van mijn 2CV.

2 februari zal ik weinig rijden met mijn 2CV. Ik hoop in de ochtend nog even een moment te hebben om een stukje te sturen. Veel tijd zal dat niet zijn, want Joost zal op 2 februari in de loop van de ochtend met de AZAM6 voor de deur staan voor de reis naar München. Klaar voor een nieuw 2CV avontuur, klaar voor een nieuwe wintertrial.

Ja stiekem vind ik het jammer dat ik niet met mijn 2CV deze rally ga ondernemen. Maar ik weet dat de AZAM van Joost veel beter geprepareerd is en dit echt aan kan. Mijn 2CV? Ja hij is prima in orde, maar er zijn nog veel dingen die verbeterd kunnen worden. Iets om aan te werken komend jaar.

Wat wel blijft zijn dik 20 jaar 2CV ervaring, bijna 300.000 2CV kilometers. Ik kan de auto dromen, weet hoe ze in elkaar zitten, weet hoe ze sturen, remmen, ruiken. Ik weet hoeveel plezier die auto mij gaat geven. Ik weet hoeveel bewondering wij hebben geoogst vorig jaar. Daarom heb ik er zin in, daarom wil ik weer laten zien wat de 2CV kan. Wat gaan wij weer een lol hebben, plezier beleven, proberen het goed te doen, en zo niet, dan nog rijden wij met een 2CV de wintertrial. Wat wil je nog meer! Dat is een avontuur waarvan je kunt dromen, een avontuur waarvan wij dachten hem 1x te kunnen beleven en nu doen wij het weer! Dus die ene award die op ons wacht bij de finish, die finishers award, die zou zo mooi zijn, want dat is een kleine bekroning op 20 jaar 2CV rijden. Een kleine? Ja, een kleine, want wat is er mooier om foto’s, verhalen, filmpjes te kunnen laten zien van ons avontuur. Over jaren praten ze nog over die 2CV die de wintertrial reed, wat wil je nog meer???

Nog een paar dagen, dan staan wij daar aan de start. Ik hoop dat we weer mooie avonturen kunnen delen, een nieuw hoofdstuk kunnen toevoegen aan 20 jaar 2CV rijden. Op naar de 25!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.