Belasting vrij rijden

Belastingvrij rijden is iets wat ik eigenlijk al weer jaren doe. Mijn 2CV was 16 jaar oud toen ik hem kocht. 9 jaar lang betaalde ik belasting en gebruikte de auto dagelijks. Toen werd hij belastingvrij. Want zo zijn de regels. Nu 5 jaar later is de auto 30 jaar oud. Ik ben hem wel wat minder gaan gebruiken de laatste jaren. Maar dat was meer doordat er technische mankementen aan waren en hij volledig gerestaureerd werd.

Nu is hij helemaal opgeknapt en gebruik ik hem weer regelmatig. Kilometers maak ik er wel mee. Ik bezoek veel evenementen, dus veel snelwegkilometers draaien onder de banden door. In de stad ga ik vaak op de fiets.

Dan onze Citroen C1. Ooit gekocht omdat het een leuke kleine auto was. Toen kwamen er regels die milieuvriendelijke auto’s moesten stimuleren. Dus werd ook deze auto belastingvrij. Dat is hij nu ook al weer een jaar of 4. Maar deze auto draait bijna 30.000 kilometer per jaar. Gebruikt ons wegennet veel zwaarder dan mijn 2CV en toch hoeven we hier ook geen wegenbelasting voor te betalen?

Het is zelfs nog slimmer. Ik reed vandaag in een ‘milieu vriendelijke’ Volkswagen Passat Bluemotion TDI. Buiten dat hij zwart en vuil was dus Blue, eh groen, maar Volkswagen noemt dat Blue.

Laat ik eerlijk zijn. Het is een goede auto. Erg comfortabel, groot, eenvoudig in bediening, geen rammeltje of kraakje. Als je hem in het juiste toerenbereik houdt dan kun je er ook vlot mee doorrijden. Vond ik het wat? Nee niet echt. Het is saai, ontzettend saai, ik moet vaker schakelen dan in mijn 2CV, want bij een inhaalactie in z’n 6 doet het ding dus echt helemaal niets. Je moet dus terug naar de 4 om door te kunnen trekken, dat doet hij dan wel met een snelheid wat behoorlijk goed is. Maar deze auto is dus ook belastingvrij.

Nu komt de regering met de regeling, je moet weer wegenbelasting gaan betalen voor al de auto’s. Ik roep al jaren, laat mensen wegenbelasting betalen voor alle auto’s. Wil je meer dan 2500 kilometer per jaar rijden met je auto, klassieker of niet, dan ga je wegenbelasting betalen. Je gebruikt toch de weg? Of het ding nu milieu vriendelijk is of niet, het gaat om de belasting van de weg, niet om de mate van ‘milieu vriendelijkheid.’ Al die klassiekers die dag voor dagelijks gebruik ingezet worden zullen dat gaan betalen. Of hij nu 50 jaar oud is, of 25 jaar oud, dat moet niet uitmaken. Natuurlijk is het milieu ook belangrijk, dat moeten we zeker niet onderschatten. Een oude auto stoot nu eenmaal meer vuile lucht uit dan een nieuwe auto. Maar laten we eerlijk zijn. Die Passat, die rijdt een stuk beter dan mijn 2CV en ja ook de C1, hij is zuiniger, comfortabeler, veiliger, maar met de onkosten delft hij even het onderspit. Maar zet ik de onkosten van de C1 en de 2CV naast elkaar. Dan is de 2CV duurder om te rijden dan de C1, de onderhoudskosten zijn veel hoger bij hetzelfde aantal kilometers. Dat is onderdeel van de hobby en ik ben bereid dat te betalen. Is die Mercedes rijder die belastingvrij Diesel rijdt omdat het zo goedkoop is ook bereid deze kosten en inzet te maken? Zet hem voor het blok om belasting te gaan betalen bij meer dan 2500 km, zal hij dat dan doen? Een aantal liefhebbers wel natuurlijk, maar het meerendeel van de mensen willen dan opeens een nieuwere auto. En ik? Ik zou best graag onbeperkt in mijn 2CV willen rijden en er zelfs wat voor willen betalen.

Mijn mening is natuurlijk een van de vele die er zijn. Laten we zien wat de maatregelen uiteindelijk gaan betekenen, maar als ik zo kijk naar mijn eigen gemaakte foto…..ik word er niet vrolijk van, of lag dat aan die Passat?

saai zo’n VW

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.