Cars & Coffee vs Oldtimerdag Boekelo (Jeugd vs Ouderen)

Vandaag ben ik bij twee verschillende evenementen geweest. Eerst bij Cars and Coffee Twente, daarna Oldtimerdag Boekelo.

Het contrast tussen de twee evenementen kon bijna niet groter zijn. Toch hebben ze eenzelfde passie, namelijk de auto. Sterker nog, op beide evenementen waren zelfs normale oldtimers te vinden. Ik nam naar beide evenementen mijn 2CV mee.

Ik vond het verschil in evenementen enorm en heb mij verbaasd over het verschil in mensen wat er rond lopen. En dat contrast doet mij denken aan waar veel autoclubs, rally’s, autobladen last van hebben, te weinig jeugd die in stroomt.

Bij Cars & Coffee Twente zijn het uiteraard gewoon jonge sportieve auto’s die er de klok slaan. Het liefst ook nog enigszins aangepast door een leuke wrap in een matte kleur, met dikke grote teksten op de zijkant die nog meer nadrukken welk type auto je rijdt… AMG!!!! De mensen die de auto’s rijden zijn vaak ook nog relatief jong en omdat ze graag in de aandacht staan met hun auto’s, zijzelf ook natuurlijk. Dus ze zien er goed verzorgd uit, haren zijn netjes geknipt, de baard ziet er perfect uit en het liefst in goed verzorgde, maar wel hippe kleding. De muziek staat hard en om  nog meer aandacht te trekken geven menige bezoekers aan dit evenement plankgas en laten de uitlaat zo hard mogelijk knallen. Heel veel mensen smullen hiervan. Zodra de toeren van de motor omhoog gaan, zie je de jeugd rennen met de camera’s of mobiele telefoons in de aanslag om het vooral vast te leggen voor youtube en instagram. Ook zie je veel gezinnen, mannen en vrouwen met kleine kinderen, echt oudere mensen zie je niet heel veel rondlopen. Ja er staan oldtimers, maar die krijgen weinig aandacht. Als er niet GT, GT-R, AMG, GTI, RS, RSi of nog meer 2 of 3 letterige afkorting op staat is het eigenlijk niet interessant. Uiteraard is het wel heel erg leuk om te zien hoe de auto’s vol gas weg rijden op het moment dat het evenement afgelopen is. Google maar eens op Cars&Coffee Twente.

Dan oldtimerdag Boekelo, het klinkt meteen wat kneuterig en misschien is het dat ook wel. Knetterharde muziek vind je hier niet terug. Hier staan een paar bandjes met traditionele muziek, oud hollands het liefst. Marktkraampjes bieden van alles aan. Van schaalmodellen tot brocante is er te vinden. De auto’s zijn vooral oud; jaren 50 en 60 voeren de bovenhand. Hoewel er ook auto’s te vinden zijn uit de jaren 70 en jaren 80. Zelfs auto’s van voor de tweede wereldoorlog kunnen hier veel aanzien ontvangen. Standaard auto’s zoals de Kever, 2CV, mini en Fiat 500 kun je hier veel vinden. Maar ook andere auto’s zoals Opel Kadett, Volkswagen Scirocco en MG’s vind je hier. Auto’s waar de meesten mensen mee opgegroeid zijn. Mensen kijken verwonderd naar de auto’s van vroeger en stoten elkaar aan, hun herinneringen aan vroeger delend. Ook de kinderen tot een jaar of 12 mogen mee en ook die krijgen de verhalen van vroeger te horen.

Over een paar jaar zijn ze 5 kilometer verderop te vinden om te kijken naar de auto’s die ze met een poster op de muur hebben gespijkerd.

De hele dag heb ik mij afgevraagd, hoe komt het dat er zoveel verschil is tussen de evenementen, en waarom de jeugd zelfstandig liever naar Cars&Coffee gaat in plaats van naar oldtimerdag Boekelo.

Eigenlijk is het simpel. Cars&Coffee is hip, leuk, zijn stoere gave luidruchtige auto’s, mooi om te zien en je droomt ervan om zo’n auto te bezitten. In Boekelo is het vooral iets voor oudere mensen die hun droom van vroeger terug beleven, daar wordt niet gas gegeven, wordt geen lawaai gemaakt, het is niet stoer, het is iets van jouw ouders, daar wil jij niets mee te maken hebben.

Toen ik mijn 2CV kocht haalde ik mijn neus op voor oude auto’s als een Traction Avant. Wat moet je met die oude rommel, dat was iets voor mijn grootouders of ouders, niet voor mij. Nu weet ik beter en geniet ik net zo goed van een mooie moderne sportauto, als die prewar die dit alles mogelijk heeft gemaakt.

Door onze hobby te blijven beoefenen, onze klassieke auto’s te blijven gebruiken, houden we de bewondering voor de oude auto’s levendig voor de jeugd van nu en de toekomst. Wij worden langzaam ouder en snappen soms de jeugd niet meer van tegenwoordig……er verandert weinig, 20-30-40 jaar geleden was het precies hetzelfde.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *