China

Er zit mij iets goed dwars. Het is een vervelend dilemma waar ik zelf eigenlijk niet goed het antwoord op weet. Ik heb wel suggesties, maar ik heb te weinig verstand van economie en milieukunde om te weten of ik het antwoord heb.

Wat mij dwars zit is het volgende. Onze regering en de Europese regelgevers in Brussel proberen ons zoveel mogelijk in ‘milieu vriendelijke’ auto’s te krijgen. Er wordt gekeken naar de CO2 uitstoot en deze moet zoveel mogelijk beperkt worden. Het liefst helemaal opgeheven als het kan. Dus elektrische auto’s worden massaal gebouwd, elk merk heeft nu hybrides en andere voertuigen worden kunstmatig met allerlei hulpmiddelen bewerkt om zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Dit betekend dat er veel accu’s en elektrische toepassingen gemaakt worden om auto’s zo zuinig mogelijk te maken.

Deze onderdelen moeten allemaal gemaakt worden. Deze elektrische onderdelen worden heel vaak niet gemaakt door de fabrikanten zelf, maar worden ingekocht bij andere bedrijfjes. Die andere bedrijfjes moeten voor een zo scherp mogelijke prijs de onderdelen maken. In europa is dat vaak al te duur, dus wijken ze uit naar lage lonen landen, zoals China.

In China worden niet alleen onderdelen voor moderne auto’s gemaakt, nee bijna alles wordt er gemaakt! Ik ben laatst op zoek geweest naar een cadootje voor een 2 jarig kind. In de Bart Smit heb ik er eens op gelet, waar is dat spul eigenlijk allemaal gemaakt? China, China, China, China, China, China, China, CHINA CHINA …………

Wat mij dwars zit is het volgende. Waarom zijn we op allerlei gebieden bezig het milieu te ontlasten met milieu zones, ‘milieu vriendelijke’ auto’s, milieu belastingen, groene stroom en energie zuinige toepassingen. Terwijl wij met z’n allen vrachtschepen vol op en neer naar China laten varen die het veelvoud uitstoten van alle klassieke auto’s bij elkaar in Nederland om maar zo goedkoop mogelijk prut spul uit China te krijgen?

Ik hoor Groen Links, de SP of geen enkele andere linkse partij die graag onze oude auto’s van de weg zien verdwijnen praten over vrachtschepen, vrachtwagens en al die andere transportmiddelen die al die onzin uit China halen.

Tegelijkertijd dondert heel West Europa alle afgedankte elektrische rommel in Afrika waar het milieu zwaar aangetast wordt. En waarom? omdat we een nieuwere telefoon nodig hebben, of er is weer een betere flatscreen uit, de computer is 2 jaar oud en moet vervangen worden.

Nou ik weet wel dat met al die goedkoop gemaakte spullen de kwaliteit ook steeds minder wordt. Het voelt minder goed aan, gaat minder lang mee en dat is gewoon irritant, want we accepteren het wel met z’n allen. Vroeger bleef de batterij van mijn telefoon bijna een week lang goed. Nu bij mijn smartphone weet ik dat ik de dag niet haal en voor het eind van de dag de batterij weer op moet laden. Hoezo vooruitgang?

Kortom, ik heb bedacht dat er meer producten uit Europa moeten komen en dat het transport vanaf China beperkt moet worden. Ik ga er dus op letten waar iets vandaan komt. Komt het uit China, ga ik het dan kopen? Daar ga ik dan wel stevig over nadenken, maar helaas is de realiteit ook zo, je ontkomt er nauwelijks meer aan. Je zult wel moeten.

Zo zijn de communisten de kapitalisten toch te slim af geweest door het grootste kapitaal te vergaren.

Als we zelf hier in Europa het spul gaan maken zal het duurder zijn, maar dat maakt niet uit, want de werkloosheid daalt gigantisch, er zijn minder verkeers opstoppingen, want minder vracht verkeer en we hebben met z’n allen weer dingen waar we trots op kunnen zijn. In plaats van erachter komen dat de net nieuw gekochte mooie stofzuiger van Philips niet uit Eindhoven komt maar uit Chengdou China.

Zou dit een oplossing zijn voor het milieu en de werkloosheid?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.