Doelen

Wie kent het niet in zijn leven. Je wilt graag een doel stellen, iets waar je naar toe kunt werken.

De een heeft als doel zijn studie, de volgende zijn carrière en natuurlijk niet te vergeten een familie opbouwen. Ik denk dat het belangrijkste doel altijd zal zijn, gelukkig zijn en als je dat al bent, blijven!

Maar laten we er niet zo zwaar aan tillen, een doel hebben kan immers  ook iets leuks zijn. Ik heb ook zo’n doel voor ogen. Over een dikke 2,5 jaar wordt ik alweer 40 jaar oud. Het lijkt mij dan heel erg leuk om mijzelf iets cadeau te doen. En aangezien ik nogal gek ben op auto’s wil ik mijzelf eigenlijk een leuke bijzondere auto cadeau doen. Het enige nadeel is, auto’s zijn vaak prijzig, dus vallen er meteen een heleboel auto’s af.

Likkebaardend kan ik kijken bij een Ferrari Testarossa. Niet de  mooiste Ferrari, verre van zelfs. Niet de meest bijzondere techniek, maar het is een auto uit de jaren 80 en ik zie de witte Testarossa nog over het beeld scheuren bij Miami Vice. Geweldig, vooral met die spiegel nog halverwege de A-stijl. Nou ja, zo’n Testarossa kun je tegenwoordig ook al aanschaffen voor 60.000 euro, dat valt dus wel mee. Maar dan komt het onderhoud nog. Voor een gemiddelde onderhoudsbeurt ben je snel een paar duizend euro lichter. Ja ook als je de auto nauwelijks gebruikt, want bepaalde onderdelen moeten nu eenmaal om de paar jaar vervangen worden, of de auto nu rijdt of niet. Niet echt iets wat haalbaar is.

Nou ja goed. Zo’n Ferrari rijdt natuurlijk ook niet echt gemakkelijk en parkeren is een groot drama. En dan die kosten! Oef, nee misschien ben ik beter af met een modernere auto. Iets waar je de onderdelen gewoon van kunt kopen, maar toch iets wat bijzonders is. Iets waarmee je overal voor kunt rijden. Natuurlijk ook niet te jong, het moet wel leuk blijven. En ja toch die Italianen stelen de show weer. Een Alfa Romeo 147 GTA. Laatst heb ik nog even zo’n GTA gepast, wat een schitterende auto. En de prijs? Voor rond de 10.000 euro heb je er al wel een. Dan zit er wel werk aan. Tussen de 15 en 20 duizend moet je toch een hele goede weten te krijgen. De stoelen zitten als een maatpak en zo zijn ze ook opgetrokken uit leer. Dan links en rechts de dikke spatborden, het neusje en de kont iets dichter bij de grond, echt helemaal goed! Maar 250 pk op de voorwielen kunnen slecht op de weg losgelaten worden, teveel vermogen voor deze auto. Door de stad rijden verbruik je vast niet beter dan 1 op 6. Op de lange weg misschien 1 op 8 dan houdt het wel op. Om zo’n auto nu als moderne auto ernaast te houden is ook wel erg duur. En helaas kan ik het mij niet veroorloven om zo’n auto voor dagelijks gebruik erbij te houden. Ook dit gaat hem helaas niet worden.

Dan toch maar eens naar iets ouders kijken. Waar ik enorm fan van ben geworden is ouderwetse techniek, maar dan in een ‘nieuw’ gebouwde auto. Je neemt een echte klassieker en laat er een koetswerk op bouwen zoals ze dat vroeger ook deden in de jaren 20, 30, 40 en 50. Schitterend om zulke auto’s nog te zien en bomvol historie natuurlijk. Het rijden hierin is een spektakel zoals ik zelf al eens gemerkt heb. Het bouwen van zo’n speciaal koetswerk is natuurlijk handwerk en daar gaan vele honderden uren inzitten. Een werkplaats uurtarief van 55 euro per uur zal er wel niet inzitten. Nee ik ben bang dat ik het nog wat lager moet gaan zoeken. Ben je toch gedesinteresseerd in zoiets, ga dan binnenkort naar de open dag bij Jansen Carrosseriebouw, https://www.austinseven.eu/

Eigenlijk moet ik ook niet teveel gaan dromen en realistisch zijn. Ik heb een super leuke 2CV die ik op mijn 40e al al 18 jaar in het bezit heb. Dat is niet niks! Dus vanuit dat standpunt moet ik gaan kijken. Ik wil graag een auto waar ik nog heel lang van kan genieten. De voorkeur gaat uit naar Frans of Italiaans, met een grote voorkeur voor Frans. Ik vind vooroorlogse auto’s fantastisch, met name Peugeot’s uit die jaren zijn helemaal geweldig. Een Peugeot 201 of 301 vind ik echt helemaal geweldig, net als een Citroen Traction Avant trouwens. Een auto die gerestaureerd moet worden koop je vanaf zo’n 2500 euro. Een goede auto koop je al vanaf rond de 10.000 euro.

Vooroorlogse auto’s hebben echter het nadeel dat de techniek soms erg fragiel is en vind maar eens onderdelen voor zo’n auto!

Nee ik moet realistisch zijn en blijven. Met mijn beide benen terug komen op de grond. Op dit moment ben ik werkeloos, dus de inkomsten zijn beperkt. Geen idee hoe lang het gaat duren in deze tijd van crises en wat voor baan vind je dan? Wie weet moet je ver rijden en gaat alle tijd en geld daarin zitten.

Als ik over 2,5 jaar een auto koop is het vrijwel zeker een restauratieproject uit de jaren 60 of 70. En de kans is ook heel erg groot dat het een 2CV gaat worden. Ik wil namelijk heel erg graag een keer een 2CV opbouwen voor historische rally’s. Naar eigen inzicht de auto opbouwen en dan een keer mee gaan doen aan een grote rally. Een Wintertrial of een Tulpenrally. Dan een keer niet fotograferen, maar gewoon zelf rijden. Ik heb de Go Rally mogen winnen mede dankzij een goede navigator en dat voed mijn gedachten nog meer. Met een 2CV moeten veel meer leuke dingen gedaan kunnen worden. Porsches moeten verslagen worden, Alfa’s verpulverd, Saabs, Austin Healeys en Mini’s moeten in het stof bijten wanneer ik weer vol gas over een zandweg stuif onderweg naar de overwinning. Dat is mijn droom!

En nu weer wakker worden……..

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.