Elektrisch genoegen

Al heel lang stond op mijn verlanglijstje elektrisch rijden. Ik wilde dit toch graag meemaken. Desnoods in een hybride om in ieder geval eens mee te maken wat een elektromotor doet. Want als je al die artikelen leest over auto’s en de lovende woorden van autojournalisten dan wil je toch zelf eens ervaren wat het nu werkelijk betekend.

Helaas is elektrisch rijden voor ons relatief onbereikbaar, zo ook voor heel veel andere mensen. Een elektrische auto is gewoon duur. Voor het geld van een behoorlijk dik aangeklede middenklasser heb je een elektrische auto die dan onderaan de ladder staat. Kijk je naar alle nieuwsberichten dan komt Tesla natuurlijk veel langs, en daarnaast zijn er ontzettend veel andere fabrikanten die ook elektrische sportauto’s bouwen. Ze tuimelen bijna over elkaar heen om de nog snellere sportauto te maken, om maar te laten zien hoe geweldig elektrisch rijden is.

Geloof mij, wil je mensen overtuigen, dan zul je iets betaalbaars moeten maken, of het voor mensen makkelijk bereikbaar te maken. Ik heb het nu meegemaakt en ik kan zeggen, man wat is het fantastisch!

Het begon al enkele weken geleden toen ik bij Klassiek en Techniek een bericht binnen kreeg, er was een Elektrische DAF gebouwd en daar moesten we snel naar toe. Vol verwondering en spanning ( 😉 ) stapte ik in de DAF 33. Zou het oude karakter blijven behouden? Is het zinvol? Is het zonde geld en is het maar een gadget voor iemand die een keer iets anders wil, of is het echt leuk? Nou tot mijn verbazing was het echt leuk, en mijn indruk was dat je die lawaaiige motor niet eens miste.

Toen kwam de E-Rally. Dit is het tweede jaar dat ik hem fotografeer. Een mooie rally voor liefhebbers van elektrische auto’s, die wel tot 300 kilometer bereik moeten hebben. Dat heet dus eigenlijk gewoon Tesla, op een enkele Renault Zoe na.

Maar zei ik dit jaar, leuk, maar dan wil ik het zelf ook wel eens ervaren. Dat is goed zei de organisatie, wij regelen een auto voor je. En wat voor auto kreeg ik? Nou een erg indrukwekkende Tesla Model X P90 DL. O die hoge zevenzitter, ja die is op zich niet zo heel mooi toch? Nou ja, even maar wat specs kijken. Leest u even mee…

  1. acceleratie 0 -100: 3,4 seconden
  2. topsnelheid 250 km/h
  3. range: 375 km
  4. totaal vermogen: 397 kW (540 pk)
  5. totaal koppel: 967 Nm
  6. gewicht: 2440 kg
  7. prijs: €173.500

Sorry??? Krijgen wij die auto mee? 540 pk en een auto die duurder dan toen wij ons huis kochten? Oef, dat is wel heel erg heftig! En hoe rijdt dat dan? Ik heb met best wel stoere auto’s gereden, met serieus vermogen die zo nerveus waren, dat je vanzelf mee ging doen, en nu heb ik nog meer vermogen onder mijn rechtervoet!

Wij rijden met onze C3 naar de Tesla garage en moeten ons melden bij de beveiliging. We krijgen daar de sleutel en kunnen dan onze bagage over zetten naar de Tesla. En dan bedenk je dat je de sleutel krijgt, zonder uitleg over de auto. Dus daar zit je opeens met een auto, of in onze woorden, een Ipad op steroïden.

Toch lukt het ons snel met de auto op pad te gaan en voor we het weten parkeren we de mastodont bij het van der Valk hotel in Eindhoven waar een dag later de start zal zijn. Iemand van Tesla is al druk bezig de ene Tesla na de andere aan de snelladers te zetten. Ook onze Tesla wordt aangesloten. Leuk om eens te zien hoe het werkt! Uiteindelijk krijg ik nog wat uitleg van Paul, een van de organisatoren van de E-Rally. Want hoe doe je de auto op slot? Waar vind je alle data? Hoe werkt alles? Dat helpt enorm, want een dag later raken we steeds meer vertrouwd met de auto.

’s avond maak ik in het avondlicht nog even een paar foto’s voor het slapengaan.

De rally zelf doen we het zoals altijd, we zoeken een plek onderweg en gaan dan foto’s maken. Alleen hadden we het dringende verzoek meegekregen voorzichtig te zijn met de 22 inch velgen, die zijn nog al gevoelig voor schade. En aangezien het een beursauto is reden te meer om er voorzichtig mee om te gaan. Dus kleine veldweggetjes vermijd ik en parkeer al helemaal de 2500 kg zware auto in het gras in de berm van de weg. Alleen als ik weet dat het echt goed hard is. Zoevend rijden we door het Brabantse land. Wat is het een heerlijke auto. Alleen het windgeruis en geluiden van buitenaf komen naar binnen. Verder is het heerlijk stil en kunnen we volle bak genieten van een muziekje op de potente stereo. En het leuke is, de auto is totaal niet nerveus, hij reageert lekker op het gaspedaal, gaat sneller wanneer je het vraagt, zonder overdonderend te zijn. Alhoewel, de eerste rit kromde ik mijn teen wat teveel en toen spoten we vooruit van 80 naar 130 in een knipoog.

Ik vraag Claudia zich een keer vast te houden, wat van 0-100 wil ik toch wel eens proberen. Dus mijn voet gaat plat naar de vloer, mijn hersenen kunnen niet eens verwerken hoe snel we vooruit vliegen. Bij Claudia lijkt het of de maaginhoud recht evenredig richting mondopening terug gaat, te snel, veel te snel! Misschien wen je eraan, maar voor ons is het echt wel even heftig. Ik hou het dan ook bij snelle tussensprinten zonder dat het gaspedaal zijn aanslag raakt. Zelfs dan is het bizar hoe snel de Tesla is. Je ziet andere auto’s al snel als stipjes in de achteruitkijk spiegel! En dan in zo’n rust en kalmte, wat een apparaat! Vooral dat kal meerijden met het verkeer, af en toe inhalen, maar ons niet gek laten maken is heerlijk. Wij zijn echt overtuigd, een elektrische auto als dagelijks vervoer op en neer naar het werk, wat zou dat heerlijk zijn. Geen dieselgeluiden meer uit de motor, lineaire versnelling, geen turbo gaten meer, je went eraan en snel!

De auto zelf is echt overweldigend. Er zit zoveel op en zoveel instellingen zijn mogelijk dat we geen tijd hebben om alles uit te zoeken. Uiteraard wanneer het regent en ik de ruitenwissers aan wil zetten, zet ik de auto in neutraal, want dat doe je met een pookje aan het stuur. Als gevolg daarvan wil ik hem weer in drive zetten en ga als automatisme op de koppeling staan. Ook omdat je altijd het rempedaal moet gebruiken om hem in drive of reverse te zetten. We stonden dus heel snel stil. Gelukkig reden we toen stapvoets, maar de remmen voldoen uitstekend aan hun taak!

De deuren zijn ook een verhaal apart. Alles is vanaf het dashboard elektrisch te bedienen. Waarom zou je moeite doen een deur dicht te trekken, dat kan toch veel makkelijker? En het erge is, dat went heel snel en is zo verschrikkelijk gemakkelijk. Je drukt op een knopje, de deur gaat dicht. Jij doet de gordel om en tegen de tijd dat de deuren gesloten zijn kun jij al weg rijden. Minpunten zitten er ook aan de deuren. Het is superleuk om met de sleutel op zak richting auto te lopen. Hij gaat automatisch van het slot af en loop je richting voorportier dan gaat de deur eerst op een kiertje, maar als je goed aan komt lopen zwaait de deur zelfs helemaal open zodat je zo in kunt stappen. Wanner je als fotograaf regelmatig naar de auto loopt om in het routeboek te kijken, of van lens te wisselen wordt het irritant als die voordeur steeds weer open schiet terwijl je daar niet eens wilt zijn. De achterdeuren zijn ook iets aparts. Ze scharnieren omhoog en vormen een afdakje om onder te staan. Snel even iets van de achterbank pakken is er niet bij, want het hele proces met het openen of sluiten van de deuren duurt toch wel even. Uiteindelijk laat ik vooral de achterdeuren open staan om snel wat lenzen te kunnen wisselen. Dus vooral een leuk gadget, maar ik miste de normale portier grepen en gewoon normaal een deur open doen best wel.

Is de auto zoveel geld waard? Tja, accu’s zijn duur, de techniek is duur en ik denk dat de prijs ook vooral gericht is op de wat rijkere consument die een leuk alternatief willen voor een Porsche of Mercedes. Je kijkt wel rond en als je een 911 ziet weet je, deze auto is sneller. Een Maserati Levante ziet er opeens ordinair uit en wordt compleet zoek gereden door de wat saai aandoende Model X waarin wij rijden. Het witte interieur is ook deftig en zou ik zelf nooit kiezen. Ik zie mijzelf al met mijn Aigle laarzen vol drek achter het stuur kruipen bij een rally.

Alles bij elkaar zijn Claudia en ik ontzettend onder de indruk geraakt van de Tesla en het elektrisch rijden. Een L(udicris) hoeft echt niet, een simpelere langzamere elektrische auto met vergelijkbare prestaties van een normale middenklasser (GTI) is meer dan genoeg om plezier te hebben. En als de reikwijdte ook nog eens flink vooruit gaat zien wij het als een echt alternatief voor onze dagelijkse auto. En de klassiekers? Die blijven uiteraard, die zijn leuk voor in het weekend!

Nu maar sparen of hopen dat elektrische auto’s snel bereikbaarder worden, want 173.500 euro heb ik niet op de bank staan. En de instapversie kost nog dik 80.000 euro, hetzelfde geldt voor de Model S, ook nog erg prijzig. De Model 3 komt eraan, die moet 35.000 dollar gaan kosten, hier denk ik tegen de €50.000 euro. Nog steeds te duur voor ons. Kijkend naar andere merken is er best wat te krijgen. De goedkoopste is denk ik de Zoe, maar dan betaal je ook nog dik €20.000 euro en moet je de accu’s leasen, koop je hem met accu’s dan gaat de prijs snel richting die van de Model 3. Teveel voor een arme fotograaf, tenzij Tesla een fotograaf wil sponsoren bij historische rally’s en een Model 3 straks ter beschikking stelt. Ik sta er voor open! 😉

Zonder gekheid, elektrisch rijden heeft zeker toekomst. Niet alleen vanwege de uitstoot, maar vooral ook vanwege de rust in de auto. Veiligheidsmiddelen zijn mooi meegenomen, maar af en toe weet je echt niet waarom de auto nu weer piept, of pongt, het schept soms verwarring. De rust, de snelheid zijn een groot pluspunt van elektrisch rijden, dat je dan weinig uitstoot is mooi meegenomen. Maar pas wel op bij fietsers en voetgangers, die horen je echt niet!

Ik kan het iedereen aanraden eens te proberen, heb je de mogelijkheid, kijk voorbij al die gadgets, het autonoom rijden, maar geniet van de rust, de kalmte, je wordt er zelf ook rustiger van en kunt meer genieten! en voor de liefhebbers van motorgeluid, daar heb je dan straks je klassieker voor op stal staan!

Langs deze weg wil ik nog bedanken Paul Willemsen van de stichting E-Rally en Tesla Nederland voor het ter beschikking stellen van de auto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.