Klassiekers en de passie

 

Als redacteur voor Klassiek en Techniek zet ik mij maandelijks weer in, sterker nog, wekelijks of dagelijks! Het is een constant gegeven, je krijgt steeds weer informatie of ideeën over leuke artikelen. Soms halen ze het blad, heel vaak ook niet. Ik ben ook niet echt een schrijver, ik ben een doener en een fotograaf. Ik heb wel de ideeën, maar soms weet ik het niet op papier te krijgen. Daar zijn andere mensen weer heel goed in. Ik probeer alles dan maar in beeld te vangen en volgens mij ben ik daar best redelijk toe in staat.

Wat vooral leuk is om verschillende mensen te ontmoeten en al die verschillende auto’s te zien. Vroeger als kind keek ik vooral natuurlijk naar snelle auto’s. We keken naar de kilometertellers van auto’s als we op onze tenen door de ramen naar binnen heen staarden. Deze kan wel 180 km/h, of deze kan wel 220 km/h die is nog veel sneller. Wauw, dat is echt snel! Ik denk dat de jeugd van tegenwoordig dat niet heel veel anders doet. Als ik naar een Cars & Coffee kijk die hier in Twente plaats vind, dan is het niet mijn 2CV die de aandacht trekt, of die klassieke MG, of misschien zelfs niet die klassieke Mercedes 190 SL. Nee ze zijn vooral geïnteresseerd in brullende Ferrari’s, Mercedes GT’s, Lamborghini’s en van alles aan modern spul .

Prima, ik snap dat en accepteer dat en moet er soms om lachen. In 2016 was het voor het eerst dat ik met een Ferrari en een Aston Martin heb mogen rijden. Beide kinderen uit de jaren 70 (net als ik) en wat een genot was dat. Zeker die Ferrari, zo soepel als die V12 liep, zoveel passie die dat op roept dat is ongelofelijk, ik kan dat iedereen aanraden. En nee het was geen 360 Modena, F355, 458 Italia, nee een 365 GTB4, google daar maar eens op.

Maar, het gaat niet om snelheid of schoonheid. Het gaat om passie, om gevoel, om emotie. Ik heb in mijn tijd de nodige auto’s gehad, de meeste zijn niet eens de moeite waard om op te noemen zo algemeen zijn ze. En ik heb nog veel meer auto’s gereden. Soms met een testrit, soms omdat een eigenaar het mij toe stond, of dat ik er foto’s van moest maken.

Vorig jaar heb ik ook een Roze Marbelle Cabrioni gereden, geweldig, zuurstokroze met open dakje. Je zit ontzettend voor joker in de auto, maar toch heeft dat stiekem ook weer wat. Het is apart en dat is leuk! Laatst reed ik een Saab 93 2 takt, ook erg leuk om eens in rond te roken, of wat dacht je van de auto in die vergelijkende test, een Ford Anglia uit de jaren 50. Nee niet Harry Potter, die daarvoor! Een heerlijk simpele auto, ruw in z’n karakter, maar heerlijk jaren 50.

Afgelopen vrijdag had ik weer wat fotosessies. Eerst in een London Cab. Ja zo’n lelijk zwart hok, maar goh wat hebben we er een lol in gehad.

Later op de dag heb ik foto’s mogen maken van een Dodge Brothers Ambulance. Chassis en motor uit 1920 de body uit 1928. Dat is dus 98 en 90 jaar oud! Ik kan het iedereen aanraden die van techniek houd en van oude auto’s. Wat een spektakel. Het rammelt, het giert, het kraakt en doet. De bestuurder is druk met van alles en nog wat. De schakelpook verdwijnt in je knieholte. Op het stuur moet je nog regelen dat de ontsteking vroeger of later moet. Het gaspedaal is een klein ielig pedaaltje in het midden tussen de rem en de koppeling. Het is allemaal compleet onlogisch.

Gesynchroniseerde versnellingsbak? DSG? Wat is dat? Nee gewoon op gevoel schakelen en hopen dat het kraken redelijk achterwege blijft! Remmen, alleen trommelremmen op de achterwielen en dan de remvoering aan de buitenkant van de trommel. Dus alle troep, vocht en ellende kan er lekker tussen gaan zitten. Maar wat een spektakel, het geluid, de geur het gevoel, briljant! Bij 35 kilometer per uur heb je het gevoel dat je wel 100 gaat.

Vooroorlogse auto’s zijn apart, ze zijn lastig, moeilijk te rijden en te onderhouden maar de funfactor wordt zoveel hoger. Je hebt echt geen sportwagen nodig als een Bugatti of een Amilcar, nee een simpele Dodge Brothers is genoeg!

Ik bof maar als fotograaf dat ik in zulke auto’s mag meerijden en soms zelfs het stuur mag vasthouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.