Pekelfiets

Pekelbakken kennen we misschien allemaal. Maar sinds vorige winter maak ik gebruik van een pekelfiets!

Het beste kun je daar een oudere of oude fiets voor nemen. Mijn goede fiets heb ik in de wintermaanden gewoon in de schuur staan. Het is zonde om deze door de sneeuw en de pekel heen te halen. Misschien komt zijn dag ooit, maar nu gaat het om de pekelfiets.

Het is een Trek fiets. Ooit aangeschaft door mijn ouders. Jawel, want mijn moeder rijdt er ook nog steeds op. Maar mijn vader heeft al lang geleden de fiets over gedaan naar mijn eigendom. Hij is nu denk ik zo’n 15 jaar oud, als het niet ouder is. Ongeveer de laatste tien jaar heb ik er mee kunnen fietsen. Een lange tijd heb ik hem gebruikt als dagelijkse fiets, zover ik hem daarvoor ook echt gebruikte. Maar zoals gezegd, de laatste twee jaar heb ik hem actief als pekelfiets gebruikt.

Wat moet je verwachten van zo’n fiets? Tja, hij is ouder, de techniek is wat versleten en dan komt er een moment, ga je de fiets nog opknappen, of ga je hem op gebruiken. Een paar jaar geleden heb ik hem eens door een professional laten beoordelen. Conclusie was simpel, het was het niet meer waard om nieuwe techniek te monteren.

Nu een aantal jaar verder laat het zich zien. De pekel en vocht heeft zijn werk gedaan. De crank (de as tussen depedalen) is aardig ver heen. Je hoort het ratelen van de lagers.

De ketting ziet er ook al niet veel beter uit. Hij is eerder bruin van de roest dan welke andere kleur ook.

De tandwielen zijn nog wel schoongemaakt en worden regelmatig ingevet, maar ook hier zijn ze niet bestand meer tegen de elementen.

Kortom, dit lijkt de laatste winter te zijn. Het schakelen gaat steeds moeizamer. Het trappen gaat steeds zwaarder een volgende winter gaat moeilijk worden.

Tenzij…. ja tenzij ik de techniek overboord gooi en besluit nieuwe materialen te monteren. Ik wilde altijd nog een fixie, hmmmm misschien is deze fiets dan perfect voor wat ik nog wilde.

Kortom, wordt vervolgt…

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.