The wintertrial 2017 dag 6 Finish! *update eindstand*

De laatste dag en man wat is het nog spannend. We hadden een slechtere dag gisteren. En daar baalden we van, want gisteren hadden we een stap naar het podium kunnen maken.

We staan 2e in het klassement in de ochtend, maar dat zegt nog niets, omdat slechte regularties nog weggestreept kunnen worden is het lastig rekenenen, wie staat nu echt bovenaan, of tweede of derde.

De top vijf zit erg dicht op elkaar, er zitten minuten tussen, echt niet meer. Dus als we in de ochtend als we wakker worden op onze telefoons kijken vinden we het knap dat we nog steeds tweede staan. Maar die plaats raken we vandaag zeker kwijt. Wat dan? Ja derde misschien, of vierde of vijfde of misschien zelfs zesde, het is zo lastig in te schatten.

Dus we gaan gewoon doen wat we elke dag doen en dat is ons eigen ding. Gisteravond was het echt bijltjesdag in de Trial klasse. In een bocht gingen vier auto’s van de weg af. Eerst een Mercedes, die stond dwars in de sloot, daar kwam Van der Lof in de BMW tegenaan, die werden teruggedrukt de weg op, maar konden door, ondanks schade, toen kwam Albert Boekel die raakte een boom en daar achterop klapte nog weer een BMW van Westland. Pfff als je dan de auto’s ziet ’s morgens dan is het spelletje even niet leuk meer. Goed, iedereen is ongedeerd, de Trial rijdt wel even een klap sneller dan wij, maar toch, je bent fanatiek, je wilt goed scoren en dit is altijd weer die reminder.

Zoals Jaap Jongman vandaag ook zei, je begint en dan is het even leuk, tot je beter gaat en beter gaat en je opeens voor het klassement mee kunt doen en prijzen kunt winnen, dan ga je de limiet opzoeken en soms er overheen.

Gelukkig hebben wij het heel gehouden en zijn we veilig bij de finish. Maar natuurlijk eerst de dag zelf nog. We moesten bijna achteraan starten, want we stonden hoog geklasseerd, dan halen ze de winnaars als laatste binnen.

Dat is opeens heel raar als bijna iedereen weg is en je als drie na laatste aan de dag begint, de laatste dag notabene! Dan voel je toch wel een beetje als overwinnaar, ook al zouden we nog zakken.

De dag zou bestaan uit een regularity en een test, waar ik beide dus niet echt zin in had, maar gewoon doen, gewoon voor gaan zitten. De spanning wordt weer opgebouwd, want je kunt alles nog verliezen en weinig meer winnen.

Joost heeft nu alle rust gepakt om de route uit te tekenen en dat gaat echt perfect, we rijden zonder fouten en zien wel veel mensen fouten maken. Al twee auto’s staan ergens vast in de berm. We zien zelfs van der Lof van de Trial opeens achter ons opduiken, dat geeft een lekker gevoel. We laten ze wel langs, maar op de bochtige weggetjes heeft de 3.0 CSL erg veel moeite om ons los te rijden.

Aangekomen bij de finish zijn we blij dat het erop zit. Nog steeds een beetje gespannen gassen we door. De wielen spinnen en we komen niet vooruit, de marshalls geven ons even een duwtje en we rollen, en glijden zo linksaf de berm in. 10 meter na de TC staan we voor het eerst deze rally in de berm vast. Nee niet nu!

De mannen in de DAF die voor ons zijn gestart zijn alert en willen ons helpen. De sleepkabel wordt aangebonden en maar trekken en trekken en trekken. Drie pogingen, en niets. Joost weer op de voorbumper staan om meer druk op het voorwiel te geven. Langzaam voel ik hem komen, een vijfde en dan de zesde keer trekken schiet hij los. Wat een opluchting, slechts drie minuten hebben we daar vastgestaan.

Behoedzaam hebben we verder door de sneeuw gereden. Eerst naar een TC, daarna nog een proef. De TC was een eind rijden, maar wat een mooie weg, haarspeldbochten, uitzichten, sneeuw op de bomen, fantastisch.

Uiteindelijk zonder problemen op tijd aangekomen, ondanks dat we nog behoorlijk door moesten gassen.

De proef dan, daar zeiden we al tegen elkaar, rustig aan, hier kun je alles verliezen. Dan zie je al een auto diep in de sneeuw geparkeerd en een lange rij wachtenden voor ons. Dan zien we dat het eindelijk weer door kan gaan. Frank Soree gaat van start en halverwege maakt hij een mooie snoekduik de sneeuw in. Diepe groeven en ijs is gewoon teveel, de proef wordt gecancelled. Dat vinden wij niet erg, hoeven wij hem ook niet te rijden, dan kan er ook niets gebeuren en vooral, kunnen we geen tijd verliezen!

Ik rij toch nog een rondje om Luuk van Kaathoven op te pikken die nog foto’s stond te maken aan het eind. Kon hij mooi nog even wat foto’s van binnen in de auto maken. Uiteindelijk wilde Perry Snijders nog een bepaald shot, dus Luuk moest achterin de eend op de bagage klimmen om een foto te kunnen maken. Knap stukje lenigheid! šŸ™‚

Dan naar de finish waar onze directe concurrenten al waren en we iedereen weer tegen komen met een grote glimlach op het gezicht. We zijn er, we hebben het gehaald en sommigen vallen in de prijzen. Maar de week was gewoon fantastisch.

Wij hebben als 2CV rijders bewezen dat je mee kunt doen, mee kunt rijden. Natuurlijk heeft de auto zijn beperkingen, maar waar iedereen dacht dat hij af zou haken bleek hij juist briljant, heuvelop met haarspeldbochten, geweldig.

En driften in een eend? Echt geen probleem, elke dag wist ik hem wel in een drift te krijgen. Het was genieten, het was geweldig een zeer bijzondere ervaring. En als ik alle reacties zie en hoor van mensen die erbij waren en van de mensen thuis dan hebben we indruk achter gelaten.

Wij hebben deze week geschiedenis geschreven en hier zal nog jaren over gepraat worden!

Nu gaan we ons voorbereiden op de prijsuitreiking. Straks gaat de black tie aan, en gaan we genieten hier in het hotel.

Iemand vroeg mij eerder deze week wat ik leuker vond. Fotograferen of rally rijden. Ik heb 2 keer de wintertrial als fotograaf vastgelegd en ik heb hem 1 keer mogen rijden. De combinatie van 2CV en rijden was briljant. Ik heb enorm genoten en zou het liefst volgend jaar zo weer mee doen. Maar dan met een sterkere motor, een rolbeugel en vooral autogordels, voel je toch wel wat veiliger.

Nu morgen nog zo’n 900 kilometer terug rijden en dan wil ik even een week lang niet meer in een auto zitten geloof ik.

Morgen of overmorgen nog een kleine blog en dan is het schluss

 

Gruss Gott.

 

Update: We zijn uiteindelijk 5e geworden met slechts 1 min 42 seconden afstand op de nummer 3. Het werd close, het was close en de mannen voor ons zijn gewoon net sneller geweest. Super tevreden, en zelfs 2e plek in ons klassement

 

Niko

4 gedachten over “The wintertrial 2017 dag 6 Finish! *update eindstand*

  1. Gefeliciteerd mannen. Fantastisch gedaan. Geniet van de avond en de prijsuitreiking. Maak wel ff een foto van Joost in smoking. ? Gr. G.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.