The wintertrial 2018 dag 2 *victory*

Laten we gewoon maar direct met het mooie nieuws beginnen. Joost en ik waren vandaag het beste na 4 regularities. Dat betekend dat de lijst bovenaan de Challenge klasse gaf, Joost en Niko in een Citroen 2CV6. Maar, slechts 5 seconden voor de nummer 2. Dus halen wij winst in het dagklassement? Oef, hoe kom je daar achter?

De dag begon wel lekker, op zich redelijk geslapen, niet echt super, beide niet. Want kleine en warme kamer, adrenaline stroomt nog door je lichaam, dus dan is slapen altijd wat moeilijker. De eerste test na het ontbijt was een belangrijke, start de eend? Want hij had de hele nacht buiten gestaan in de kou en vorig jaar was de 2CV toen niet blij met ons! Nou, de eerste slag en hij liep al! Briljant en heerlijk, want dat is een zorg minder.

Dan voor de start wat zenuwachtig heen en weer lopen, de auto al voor de ingang van het hotel geparkeerd, de choke aan, en ja de stoelverwarming ook. Eerst die van Joost en nadat ik een tijd buiten had gestaan…..ook die van mij maar even. Net genoeg om warm te worden en weer uit.

Helden vond ik de mannen van de Tsjechische Skoda, die hadden gisteren motorpech, en de finish van de etappe was in hun woonplaats. Dus ze zijn aan het werk gegaan en hebben gewoon overnacht de hele motor vervangen. Slechts 1 uur slaap restte hun voordat ze weer aanwezig moesten zijn. Maar ze waren er en deden weer mee!

Dan de dag zelf, dat ging eigenlijk best lekker. Er lag weinig sneeuw over de hele dag, alleen in de middag wat. Maar de navigatie was best pittig, dus het was soms best moeilijk om de juiste te bepalen en daar ging het vandaag om. Als je de juiste route rijdt, dan win je tijd, doe je dit niet dan verlies je heel veel tijd. Want als je niet de juiste route rijdt, en je komt aan het zoeken dan zit je te krap in het tijdschema en pak je strafpunten bij de TC.

Gelukkig wist Joost mij de juiste richting op te dirigeren elke keer weer en het was soms best stampen. We hebben eergisteren nog gekeken waar ik precies op zit als wij 45 km/h rijden. De Rallysafe helpt, want die geeft ook de snelheid weer, maar die zit niet in mijn zichtlijn. Dus wat probeer je tijdens een regularity overal een constante snelheid te rijden. Dus in bochten is dat zo goed als onmogelijk. Dus je gooit hem zo hard mogelijk door de bocht zonder te slippen en dan gas erop om die seconden die je verliest weer goed te maken. Joost moest mij af en toe afremmen omdat ik te hard ging tot mijn verbazing. Maar op de laatste regularity was het zo stijl dat ik plankgas kon geven en ik nog tijd verloor, daar heeft de 2CV dan net te weinig vermogen voor. Alleen op de laatste regularity lag wat sneeuw, dus dat was even tricky, want je bent het niet gewend.

Wij zeiden het vorig jaar al, op de circuits kunnen wij het niet winnen, ik moet dat dit jaar aanpassen. Op de circuits kunnen wij het niet winnen van de echte cracks (hoewel ik gisteren Erwin Docter met 2 sec heb verslagen), maar normaal gesproken verliezen wij het daar. Het enige wat wij kunnen doen is ons best. En dat gaat echt niet slecht. Met de eend kun je lezen en schrijven als je weet hoe je moet sturen en zelfs op een droog circuit kun je volgas gaan en mooie tijden klokken. Tegen de tijd dat wij aan de finish komen zijn de glimlachen op de gezichten zo groot, ze kunnen niet geloven hoe hard wij door de bochten gaan zonder om te vallen en toch zo’n goede tijd neer te zetten. Vol ongeloof stootten de marshall’s soms de tijd uit; that is a really good time, ubielevable; stootte er zelfs eentje uit. Wij hadden er ook enorm veel lol door!

Wat wel het geval was, het was krap, de tijd stond zo scherp dat de tussenetappes van test of regularity naar TC was krap, heel erg krap. Er zat niets anders op dan te stampen. De bochten vlogen van links naar rechts van boven naar beneden, soms reden wij verkeerd, vaak goed en konden steeds net op tijd bij de TC komen zonder straftijd. Heel erg veel mensen lukte dit niet en wij hebben al mensen weg zien vallen door extreem veel straftijd. Vanavond hoorden we van menige mensen die achter ons hebben gereden dat het zo spectaculair was, zo verbazingwekkend hoeveel snelheid wij wisten te ontwikkelen en vooral hoe schuin we dan ook gingen. Ergens moet nog een live video staan van een equipe die achter ons reed. Ik zal hem eens op proberen te zoeken!

Dan het eind van de dag, waar zijn wij uit gekomen? Nou niet slecht. Over alle regularities genomen stonden wij bovenaan, 5 seconden boven de nummer 2. Maar, hoe zit het met de testen? Wij hebben er 4 gedaan. Dus even op zoek naar de nummer 2 in het klassement. ‘Hoe hebben jullie de testen gedaan’; nou mijn conclusie is. WIJ ZIJN DAGWINNAAR!!!!!!!!!!

Hoe gaaf is dat, vorig jaar waren wij er een aantal keer erg dit bij, dit jaar hebben we het! Natuurlijk moet het nog bevestigd worden, maar wij hebben stiekem een klein feestje gevierd vanavond.

Alles bij elkaar stelt het allemaal nog niets voor. Er zou nog veel sneeuw komen, daar hopen we allemaal op. Daarnaast kan er nog zoveel gebeuren. Dit hebben wij binnen en dat vind ik waanzinnig gaaf. Nu naar bed en morgen kijken wat de dag zal brengen.

Welterusten!

foto Jochem Colenbrander

meer foto’s staan hier trouwens, ik kan niet alles posten helaas. https://www.flickr.com/photos/bloemendal-fotografie/albums/72157692203677714

en nog wat filmbeelden!

 

3 gedachten over “The wintertrial 2018 dag 2 *victory*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *