the wintertrial dag 4 (rally dagen, Rally dagen en RALLY DAGEN)

Je hebt rally dagen, Rally dagen en RALLY DAGEN. Nou dit was er een in de categorie RALLY DAGEN!

Laat ik bij gisteren beginnen. Zo trots als een pauw en eerlijk gezegd nog veel verbaasder stonden wij bovenaan de ranglijsten en zouden wij weer het dagklassement winnen! Dat heb ik ook netjes gemeld gisteren. Ware het niet dat wij alsnog bestraft zijn door een fout op een van de testen. Een dure? Geen idee, daar komen we morgen achter. Wat is er gebeurt? Nou Joost zegt na een bocht tegen mij, scherp rechts. Dus ik ga scherp rechts en zie in mijn linkerooghoek een paar pilonnen met letters erop verdwijnen en realiseer mij dat dit niet goed gaat. Dus ik rij het rondje door en in mijn beleving netjes tussen de beide pilonnen en wij gaan door. In de ochtend wordt je wakker met 6:47 min tijdstraf. Wat blijkt achteraf op mijn gopro beelden. Ik ben alsnog om een zelfde pilon gereden en heb terecht die straf gekregen omdat ik de juiste route niet gevolgd ben. Jammer, gebeurt, niet meer over praten (voorlopig)

Gisteren had ik wat vrienden uit SloveniĆ« op bezoek, ze zeiden al, het gaat sneeuwen, flink! Nou ja ik ben de code roods van het KNMI gewend, dus eerst zien dan geloven. Dus ik kijk uit het raam vanmorgen en het sneeuwt licht. Geen idee of die verdere sneeuw er al lag, maar ziet er niet spectaculair uit. Tot we buiten kijken en dikke laag sneeuw op de auto’s zien liggen. Mooi dat Joost gisteravond de auto nog in de parkeer garage heeft gezet!

Dus wij de auto prepareren. De sneeuwketting nog even testen, wat een rotdingen. Maar goed, beter even testen, je zult ze maar nodig hebben.

Ik was best gespannen. Niet vanwege het klassement. Joost en ik zijn daar dit jaar best relaxed onder. Ja we staan hoog, maar wij hebben vorig jaar gezien dat de standen pas gemaakt zijn op de laatste dag. Dus alles kan nog gebeuren en je mag ten slotte ook je slechtste regularity nog weg strepen, dus het kan nog alle kanten op gaan.

Ik was vooral gespannen vanwege het weer. Heel veel sneeuw hadden we nog niet gehad en hoe gedraagt de auto zich? Heb ik hem onder controle, komen we makkelijk langs andere deelnemers, tja allemaal afwachten.

Bij het rijden naar de tweede regularity merkte ik al, ik heb wel grip. Vanwege de vele sneeuw (20cm) hebben ze verstandig genoeg de eerste regularity geschrapt. Wij starten zoals altijd achter een paar auto’s, maar ik weet, vroeger of later, ik ga ze tegenkomen. En jawel na een 2-3 km zat ik al achter een BMW die vast zat achter een Volvo. Dus wij rijden zo nog een kilometer door en ik merk, ik verlies hier heel veel tijd. Dus met een beetje wringen en aangeven dat ik er wel langs wil, krijgen wij ruimte en schieten langs de BMW. Vervolgens is de Volvo aan de beurt en ook hier krijgen wij niet lang erna ruimte en kunnen erlangs. Helaas heb ik veel te veel snelheid en moet ook nog een bocht nemen, dus wij gaan heel erg dwars. Heel even heb ik het gevoel, ik ben hem kwijt. Joost is hier zeker van en verwacht niet dat ik hem weet te corrigeren. Maar ik vind toch de juiste richting en met nog een tankslapper weet ik de 2CV recht te krijgen en het gas gaat erop. Wat verschrikkelijk gaaf, diepe sneeuw 20 cm diep en maar ploegen met die banden, van links naar rechts door de bochten. Haarspeldbochten zijn er om lol te hebben en we vliegen door. We zien al 1 auto langs de kant staan. Dan zie ik in mijn ooghoek auto nummer 4 voor mij. In no-time zitten wij op de bumper van de Volvo PV544. Hij doet zijn best, de kont vliegt van links naar rechts, maar hij is gewoon te langzaam. Op een stuk waar het kan gaat hij naar rechts en ik vlieg erlangs. Langzaam worden de koplampen kleiner in de binnenspiegel. Dan vlak voor het eind rechts een Volvo Amazone in de sloot, gevolgd door links een Datsun en voor ons nog een Volvo Amazone! Op 1 regularity weten wij 3 rijdende en 3 gestrande auto’s in te halen. Top resultaat!

Dan de 2e regularity die erop volgde. Ook hier ging het voortreffelijk. We vliegen over de sneeuw, heuvel op gaat lekker, dus we winnen weer tijd voor ons gevoel. Dan vlak na een haarspeldbocht gaat alles mis. Er staat al een auto langs de kant en voor ons 4 andere rallyauto’s op een steil stuk weg. Er staat een trekker bij, een andere 4×4 en iedereen staat vast. Het duurt een seconde of 20 en er gebeurt niets. Dus Joost stapt uit, loopt naar de eerste auto en helpt drukken. Die gaat weg, de tweede gaat weg, de derde, maar de eend op steile stukken weg is al een drama en dan met sneeuw en ijs…. Uiteindelijk weet ik meters te maken. Joost rent naast de auto en probeert erin te springen, zodra hij zit is het tempo weg en staan wij weer stil. Uiteindelijk proberen wij sneeuwketting om het rechterwiel te leggen, want die spint steeds door, de ketting slaat er tot twee keer toe af. Achter ons staan ook auto’s, ook die stoeien met sneeuwkettingen en grip. Wij komen gewoon niet weg, totdat 3 man drukken en wij wat vooruit komen. 20 meter! Dan weer drukken, 30 meter. Er gaat iemand op de voorbumper staan, 50 meter, Joost gaat op de voorbumper staan, 5 man drukken, waaronder zelfs de navigator van het team wat aan top staat bij de trial klasse. Eindelijk krijgen wij de vaart erin. Met Joost op de voorbumper/motorkap rij ik 300 meter tot het wat afvlakt en ik hem weer een prettige plaats naast mij geef.

Als wij niet hadden hoeven remmen waren wij zo naar boven gereden. Uiteindelijk zijn er heel veel auto’s achter ons tot stilstand gekomen. Volgens mij zelfs 35 auto’s die stil stonden. Auw! Maar goed, dat is ook de wintertrial.

Dus wij door gaan met rijden, de tijden waren krap vandaag. Maar we kregen overal een half uur extra. Maar zelfs dat was krap! De testen gingen redelijk vandaag. Niet echt supergoed, ja we bleven op de weg, maakten geen fouten….hoewel…. op 1 test kwam ik in een drift terecht, teveel snelheid heuvelaf, in de sneeuw. Ik dacht na 1oo meter dat ik hem eruit had gered, maar driftte nog rustig 5o meter over dwars door, vlak voordat ik het asfalt raakte wist ik de neus de goede kant weer op te krijgen, maar maakte alsnog een rare slinger. Maar, stoppen en weer door, man hopelijk is die drift gefilmd. Ken Block was er niets bij!

De middag was zwaar. Hard rijden, net op tijd komen. Wij maakten een paar navigatiefouten, probeerden hard te rijden waar het kon. Maar links en rechts gingen zoveel deelnemers er vanaf, zelfs concurrenten van ons stonden met de achterwielen omhoog in de sloot. De nummer 1 in ons klassement heeft een half uur verloren omdat ze vast zaten. De nummer 3 ook….. pffff. Dus op de weg blijven, pak maar strafminuten. Vandaag is overleven. Wie dat het beste doet en het meest stabiel rijdt komt boven drijven en maakt kans om te winnen. Maar wij hebben ook veel tijd verloren vandaag. Dus waar staan wij? Waar staan de anderen? Welke regularity was het slechts van onze tegenstanders? Morgen is de laatste dag. Geen idee waar wij staan, top 5? top3? Wij hopen dat wij het goed gedaan hebben. Maar morgen weten wij het pas.

Nu naar bed, want wij zijn volledig gesloopt, echt gaar. Wat een zware dag. De zwaarste rallydag ooit, en de mooiste!!!!

 

3 gedachten over “the wintertrial dag 4 (rally dagen, Rally dagen en RALLY DAGEN)

  1. Goed gedaan mannen!!!!
    Jullie zien er ontspannen uit , pikke tanisje verdient, hou ons op de hoogte.
    Lieve groet uit Zeist ;leven mee op afstand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *